166 g nudlí udon v suchém stavu
1 malý lilek
1 mango
čerstvý koriandr
6 lžic rýžového octa
1 lžíce třtinového cukru
špetka soli
1 stroužek česneku
1 lžička sezamového oleje
špetka chilli
šťáva z půlky limetky
Ve velmi malém hrnci smícháme rýžový ocet, cukr a sůl. Přivedeme k varu, mícháme a vaříme asi minutu, než se rozpustí cukr. Odstavíme, přidáme prolisovaný česnek, chilli a sezamový olej. Necháme vychladnout, po vychladnutí přimícháme šťávu z limetky. Lilek nakrájíme na kostky, dáme na pánev s nepřilnavým povrchem (úplně bez čehokoliv, žádný olej, žádná voda, nesolit) a necháme ho na středním ohni, občas promícháme. Lilek se bude trochu přichytávat, to je v pořádku, při promíchávání ho zase uvolníme. Pečeme, než je celý opečený a měkký, trvá to přibližně půl hodiny, podle velikosti kostek. Mango nakrájíme na kousky. Nasekáme lístky koriandru. Nudle udon uvaříme podle návodu, zcedíme, propláchneme studenou vodou. Co nejvíc necháme okapat, dáme je do mísy, přilijeme zálivku, co jsme si uvařili, a důkladně promícháme. Přidáme lilek, mango a koriandr a promícháme.
Je možné jíst hned, nebo po odležení po pár hodinách. Výsledné jídlo je trochu kyselejší. Pokud nemáte rádi kyselé, doporučuju dát víc cukru, nebo nedávat celou zálivku.
Žádné komentáře:
Okomentovat