losos filet bez kůže (množství podle počtu strávníků)
1 cibule
1 mrkev
4 větší brambory
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
1 l vývaru nebo vody
200 ml 30% smetany
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce klasického octa
kopr
sůl
Cibuli nakrájíme najemno, mrkev a brambory na menší kostičky. V hrnci rozpustíme máslo, cibuli necháme zesklovatět, přidáme mrkev, osolíme a chvilku restujeme. Posypeme moukou, promícháme, zalijeme vývarem, přidáme brambory a znovu osolíme. Přivedeme k varu a necháme na mírném stupni vařit 20 minut pod pokličkou. Nalijeme smetanu, promícháme. Dochutíme cukrem, octem a případně solí. Přidáme najemno nasekaný kopr bez stonků. Osolíme lososa, rozkrájíme na větší kusy, opatrně vložíme do polévky (nenaházíme na sebe, rozložíme po celé ploše hrnce). Na velmi mírném stupni vaříme 5 minut pod pokličkou. Losos opatrně vyndáme, polévku nabereme do talířů/misek a navrch přidáme lososa.
Žádné komentáře:
Okomentovat